Ciobanesc Romanesc Carpatin

Ciobanesc Romanesc Carpatin

GENERALITATI. Carpatinul este un caine masiv, de talie mare, derivand din grupa „MOLOSSUS”, folosit de ciobanii romani din Muntii Carpati, de multe secole la paza turmelor si apararea lor personala impotriva rapitoarelor mari si a raufacatorilor. Este calm si echilibrat din fire dar irezistibil la atac si la aparare. Are un fizic robust si rezistent in cele mai vitrege conditii. Impresia generala este a unui caine viguros, impunator si semet, foarte agresiv la nevoie. De tip constitutional masiv, indesat, cu osatura puternica, are un par bogat, un contur aproape patratic si un comportament demn de retinut. Caracterele sexuale sunt bine exprimate, in tipul somatic.

Ciobanesc Romanesc Carpatin

Ciobanesc Romanesc Carpatin

CAPUL este masiv, cu fruntea lata dar foarte putin bombata, stopul este lin, botul puternic, putin mai scurt sau cel mult egal in lungime cu fruntea, nu se subtiaza prea mult spre trufa mare, lata si neagra. Buzele sunt groase, bine inchise pe falcile puternice cu dantura extrem de puternic dezvoltata, cu conformatie corecta si completa numeric.

URECHILE in forma de V cu varfurile rotunjite, nu prea mari sunt inserate sus, culcate pe obraji.

OCHII migdalati sunt destul de mici, asezati oblic, inchisi la culoare, de nuanta brun-castanie. Nu sunt proeminenti (bulbucati).

TRUNCHIUL este viguros si indesat, grebanul este usor aparent, spatele scurt, lat si drept, de asemenea salele si crupa. Toracele, destul de lat si adanc, coboara pana la nivelul coastelor aderente de corp, coastele sunt bine arcuite, abdomenul usor ascendent.

TRENUL ANTERIOR. Omoplatul inclinat spre spate formeaza cu bratul masiv un unghi de 90 de grade, antebratul este foarte puternic, drept si nu prea lung. Oasele carpiene sunt scurte, foarte putin inclinate, labele usor ovale, compacte si masive. Privite din fata sau lateral, membrele anterioare sunt perpendiculare pe sol.

TRENUL POSTERIOR. Membrele posterioare sunt foarte musculoase si puternice. Privite din spate coboara paralel spre sol. Articulatia genunchiului si cea a calcaiului sunt usor deschisa (125-130 de grade); portiunea de sub jaret sta perpendicular pe sol; labele sunt ovale, compacte, masive. Eventualii pinteni se indeparteaza la nastere.

COADA inserata destul de sus ajunge pana la jaret; in repaus atarna in jos, cu varful usor curbat, in actiune este ridicata pana la nivelul spatelui, in excitatie chiar ceva mai sus, dar nici o data incovoiata.

PARUL cu exceptia capului si a suprafetei anterioare a membrelor, unde este scurt si neted, acopera tot corpul in mod abundent. Parul tector este format din fire lungi, drepte si aspre; subparul este moale si dens. Cel mai lung este cel din jurul gatului (coama), de pe dosul partii superioare a membrelor, unde formeaza panase si pantaloni si pe coada.

CULOAREA cea mai frecventa este cea a lupului, cu diferite nuante, adesea cu masca neagra pe bot si frecvent cu marcaje albe pe cap, piept si membre. Albul poate fi si mai extins, formand culoarea de baza, in care pot exista pete de culori diferite (negru, sur, vanat, galben, roscat). Toate culorile sunt admise in afara de brun-ciocolat.

PIGMENTATIA. Pielea este, de obicei, pigmentata uniform, cenusiu inchis trufa, marginile pleoapelor si buzelor trebuie sa fie negre, chiar daca pielea este pe alocuri roza. Unghiile, de preferinta sunt negre sau cenusii. Culoarea bruna a ochilor nu trebuie sa fie de o nuanta prea deschisa (galbena).

TALIA. Inaltimea minima la masculi este de 65 cm, iar la femele de 62 cm.

Mersul. Degajat, cu pasul intins, membrele miscandu-se, nedeviate, pe linie dreapta.

CARACTERE PSIHICE. Carpatinul este foarte stapanit si echilibrat, calm si devotat stapanului sau pana la sacrificiu. Nu cunoaste frica, infrunta ursul, lupul si rasul aparand turmele si stapanul. Agresiv in teritoriul sau fata de straini, este calm si disciplinat alaturi de stapani in centre populate.

DEFECTE ELIMINATORII. Prezenta unor elemente morfologice straine rasei prognatism hipognatism ce depaseste 5 mm, lipsuri dentare multiple de incisivi, canini si molari, monorhidie, criptorhidie, albinism cu lipsa generala de pigmenti, prezenta pigmentului brun-ciocolat in piele, par si tegumente, anurie congenitala, vicii grave de comportament (agresivitate sau timiditate excesiva). Talie sub 60 cm (masculi), sub 57 cm (femele).(Ciobanesc Romanesc Carpatin)

DEFECTE CE EXCLUD CALIFICATIVUL „EXCELENT”. Lipsa de vigoare in constitutie sau constitutie grosolana, constitutie atipica sexului, muscatura in cleste, lipsa unui dinte P1, P2, M3; talie insufucuenta, corp usor alungit sau putin denivelat, lipsuri marunte de pigmentatie, defecte usoare ale capului, ale parului si de aplomburi.

DEFECTE CE EXCLUD CALIFICATIVUL „FOARTE BUN”. Constitutie prea usoara sau prea grosolana, ochii mari, rotunzi, lipsa unor dinti, urechi prea mari, plasate sau purtate incorect, coada purtata prea sus, lipsa coamei sau a celorlalte elemente decorative ale blanii, par cret sau de textura nedorita, labe prea lungi, moi sau extensionate, coate iesite, coate de vaca, spate prea lung sau prea deniveltat, tren posterior rigid, mers greoi.

Ciobanesc Romanesc Carpatin
Did you like this? Share it:

About the Author

Totul Despre Caine

Totul Despre Caine este un site care va ofera toate informatiile de care aveti nevoie pentru a stii cum sa va cresteti si sa va dresati cainele intr-un mod cat mai corect. De asemenea cainele tau are nevoie ca tu sa il cunosti cat mai bine, iar acest lucru il poti face aprofundand site-ul nostru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *