Intelegerea Cuvintelor, Memoria Si Imitatia Cainelui

Supunerea Cainelui

Intelegerea Cuvintelor Memoria Si Imitatia Cainelui

Numerosi sunt acei iubitori de caini care incearca sa atribuie preferatilor lor, capacitatea specifica omului, de a intelege limbajul articulat, cuvintele in speta. Au fost enuntate numeroase afirmatii conform carora, un caine ar putea inmagazina in memoria un bagaj de pana la 40-50 de cuvinte, pe care sa le inteleaga in inlantuirea lor.

Cainele Speriat

Intelegerea Cuvintelor Memoria Si Imitatia Cainelui

Astfel de afirmatii sunt insa contrazise de oamenii de stiinta si de cei care au urmarit in mod expres acest aspect.

Desi cainii comit actiuni din care rezulta, sa admitem, un oarecare rationament si aparenta intelegere a cuvintelor, universul lor este totusi altul decat al nostru. Ei traiesc intr-o lume a perceptieiolfactive, auditive si vizuale pe care o interpreteaza prin asocierea cu evenimente petrecute anterior si care au determinat formarea unor deprinderi. Cu ajutorul auzului fin, cainele percepe din vorbirea articulata a omului nu sensul cuvantului ci tonul si durata sunetului emis. Pentru caine, cuvantul dobandeste o semnificatie doar in momentul in care acelasi sunet, de aceeasi lungime si intensitate s-a repetat in aceeasi situatie pe care cainele o va asocia treptat cu sunetul, care pentru om are semnificatia de cuvant.

Memoria Cainelui

Intelegerea Cuvintelor Memoria Si Imitatia Cainelui

Memoria cainelui va inmagazina deci, nu sensul cuvantului, ci caracteristicile sunetului emis de om si evenimentul ce se asociaza cel mai frecvent. O data intiparita in memorie aceasta asociere sunet-eveniment, cainele va reactiona in acelasi mod ori de cate ori va percepe acel cuvant, materializat intr-un sunet cu o durata si intensitate constanta.

Acelasi cuvant, pe care cainele aparent l-a inteles si la care reactioneaza intr-un mod aproape rational, daca va fi rostit pe un alt ton sau cu alta durata de emitere, nu va mai determina aceeasi reactie a cainelui, de cele mai multe ori starnind nedumerire. Comanda „bravo”, rostita pe un ton prietenos si cu lungirea primei silabe determina o atitudine similara, de satisfactie din partea cainelui, acesta aproprindu-se de stapan pentru a fi mangaiat sau a primi o recompensa. Aparent cainele a inteles ceea ce orice om care cunoaste sensul cuvantului ar intelege, dand expresia ca ar percepe sensul limbajului articulat. Acelasi cuvant, rostit scurt si pe un ton ridicat, rastit, va provoca cainele o stare de panica sau numai de nedumerire, nemaiasociindu-l cu sensul real al cuvantului, ci percepand doar caracteristicile modului de pronuntie, care s-au apropiat in al doilea caz, la auzul cuvantului „bravo” rastit sau pe un ton inalt, cainele nu se apropia pentru a fi mangaiat. Daca veti rosti insa orice alt cuvant de lungime aproximativ egala cu aceea a cuvantului „bravo” si pe intonatia pe care cainele a memorat-o atunci cand il laudati, rezultatul obtinut va fi similar cu cel pe care l-ati obisnuit si cu comanda autentinca.
Acesta este motivul pentru care in relatia noastra cu cainele trebuie sa ne limitam la un fond constant de cuvinte pe care sa le folosim cu aceeasi intonatie, fara ca sa apelam la sinonime sau la mai multe cuvinte inlantuite in scopul obtinerii unei reactii a cainelui.

Nu trebuie, ca din prea multa dragoste, sa atribuim cainelui facultati pe care nu le poseda. Desigur, daca prin inteligenta la caine intelegem capacitatea acestuia de a reactiona in mod optim fata de stimulii mediului inconjurator, alegerea, de cele mai multe ori a variantei de actiune pe care si omul, fiind rationala, ar alege-o, atunci putem spune ca avem de-a face cu un animal inteligent. Sa nu uitam insa ca asa cum arata Konrad Lorenz, comportamentul cainelui nu este niciodata fara cauza, fiind o inlantuire de acte instinctive si ca toata problema este de a distinge ce este inascut si ce este dobandit in gesturile lui. Aceste gesturi pot fi deci instinctive, dobandite prin dresaj sau prin imitatie, ramanand ca atunci cand vom cunoaste cu exactitate care sunt stimulii responsabili de fiecare manifestare comportamentala a cainelui sa putem afirma ca s-a facut un pas decisiv in cunoasterea cainelui.

Intelegerea Cuvintelor Memoria Si Imitatia Cainelui

Did you like this? Share it:

About the Author

Totul Despre Caine

Totul Despre Caine este un site care va ofera toate informatiile de care aveti nevoie pentru a stii cum sa va cresteti si sa va dresati cainele intr-un mod cat mai corect. De asemenea cainele tau are nevoie ca tu sa il cunosti cat mai bine, iar acest lucru il poti face aprofundand site-ul nostru.

Comments

  1. Chiar am observat si eu chestia asta la cainele meu: atunci cand schimb tonul vocii, dar ii cer acelasi lucru se cam blocheaza si nu stie ce sa fac. E chiar haios cand face asa 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *