Mijloace de Comunicare ale Cainelui

Pentru a se putea integra in mediul de viata, cainele ca orice vietuitoare superior organizate, percepe si emite semnale dinspre si catre tot ceea ce il inconjoara. Daca, pentru a lua cunostinta de realitatile inconjuratoare, cainele poseda organele de simt si actioneaza prin comportamentul de introspectie si investigare, pentru a emite semnale in mediu, cainele foloseste o serie de mijloace de comunicare, fiind in masura ca printr-o serie de gesturi, sau prin diferite sunete (latrat, marait, chelalait), prin modul de a-si tine urechile sau coada, prin intreaga expresie a capului, sa ne arate care ii sunt sentimentele la un moment dat.

Cele mai semnificative mijloace prin care cainele isi exteriorizeaza sentimentele sunt glasul si portul cozii.

Latratul Cainelui

Mijloace de Comunicare ale Cainelui

Latratul poate avea nenumarate semnificatii, ca de pilda surpiza, teama, bucuria, pericolul, agresivitatea, semnalizarea prezentei proprii intr-un anumit loc sau semnalarea unei alte fiinte, tentativa de a comunica cu omul sau cu un congener, modalitatea de a atrage atentia asupra unui anumit obiect sau a unui anumit eveniment ce s-a derulat sau urmeaza a se petrece.

Maraitul Cainelui

Mijloace de Comunicare ale Cainelui

Maraitul este o forma de avertizare sonora a nemultumirii fata de o actiune intreprinsa de o alta fiinta in legatura directa cu cainele si anunta iminenta unei riposte, a unui atac, in cazul in care sunt indepartate cauzele nemultumirii.

Scancitul, de obicei semnal de durere fizica, poate fi uneori folosit de caine pentru a atrage atentia asupra sa, ca mijloc de comunicare a unei suferinte fizice sau a unei dorinte.

Urletul La Caine

Mijloace de Comunicare ale Cainelui

Ureletul, considerat ca o chemare ancestrala, nu are un sens bine definit, desi s-au emis o sumedenie de ipoteze. El este emis in diferite imprejurari mai iesite din comun, cu precadere noapte, fiind de cele mai multe ori declansat de perceperea de catre caine a urletului unui congener.

Oftatul este considerat ca fiind o forma de manifestare a multumirii, a satisfactiei, fiind frecvent perceptibil atunci cand cainele se culca linistit pentru odihna, dupa ce a efectuat o munca grea.

Schelalaitul este emis ca reactie brusca a sentimentului de frica sau ca semnal de solicitare a ingrijirii in cazul puilor.

Modul de purtare a cozii reprezinta un baromentru pentru starea sufleteasca a cainelui, fiind una din formele cele mai relevante de comunicare ale acestuia, cu rol important in intelegerea limbajului canin.

S-au dat o sumedenie de interpretari diferitelor pozitii in care este purtata si miscata coada de catre un caine. Astfel, se considera ca pozitia dreapta a cozii, cu usoare miscari ale varfului ei, denota atentie, incordare, indecizie; coada retrasa intre picioare denota o stare de frica, supunere sau respingere; coada ridicata este un semn de amenintare si de intimidare a adversarului, gest de impunere a propriei vointe, de superioritate; lasata in jos este un semn de indecizie, supunere; agitata in plan orizontal prin miscari de pendulare stanga-dreapta cu intensitate diferita este o manifestare de bucurie; agitata puternic si rapid poate insemna cautarea si depistarea urmei vanatului, sau in egala masura, intampinarea stapanului cu mari semne de bucurie.

Si mimica fetei ne poate da informatii relevante asupra starii sufletesti si intentiilor imediate ale cainelui.

Astfel, cand este bine dispus si are chef de joaca, gura va fi deschisa, respiratia normala, urechile usor aplecate spre inapoi sau in pozitie relaxata la rasele cu urechi mari si atarnate, privirea este directa si prietenoasa, in timp ce in stare de atentie, de concentrare, cand cainele devine agitat, gura este inchisa bine, ochii privesc fix si clipesc des, intregul corp este tensionat, privirea este piezisa, banuitoare.

Cand vrea sa-si manifeste neincrederea, fruntea este incruntata, urechile sunt ciulite si privirea banuitoare, nelinistea manifestandu-se prin schimbari rapide si frecvente ale directie in care cainele priveste. Cand se pregateste de atac sai ca sa se incaiere cu un alt caine, maraie indelung, amenintator, pe un timbru grav ce creste in intensitate odata cu cresterea de excitare nervoasa, trage capul inapoi, arcuind puternic gatul, isi dezveleste dintii, urechile sunt trase inapoi, corpul devine teapan.

Coada este miscata incet, ca in atentie marita si pe masura ce starea de nervozitate creste, maraitul devine tot mai intens, isi linge nervos buzele, se aproprie cu miscari incete si rigide, datorita incordarii corpului, de dusman, sau se repede brusc asupra acestuia.

Intre ei cainii isi manifesta in mod foarte asemanator simpatia fata de om sau fata de alte fiinte din mediul de viata. Astfel, cand se intalnesc, cainii incep sa paseasca plini de sine, urechile devin rigide, atente, coada este riducata, manifestand astfel dorinta de a se impune, uneori cautand un motiv de disputa, pentru a se lamuri, care dintre cei doi are dreptul de a detine suprematia, de a pastra deci coada ridicata ca semn al pozitie superioare pe scara ierarhica.

Manifestarile de prietenie intre caini au un caracter mai putin frecvent, putandu-se considera ca in situatia in care doi caini se ignora reciproc, fie intre ei au existat sau nu dispute pentru stabilirea ierarhiei, care s-au incheiat indecis, fie ca se cunosc si in alte conditii decat infruntarea directa isi stiu pozitia in ierarhia grupului din care in mod obisnuit fac parte.

Evitarea Privirii Rivalului a Cainelui

Mijloace de Comunicare ale Cainelui

Cainii adulti trateaza de obicei cu indiferenta pe cei tineri, acestia, pana la varsta de 7-8 luni beneficiind de un soi de imunitate fata de orice caine adult cu care vin in contact. La apropierea unui caine mai puternic, cainele tanar se fereste sa ia vreo atitudine care ar putea sa dea motive de harta si in timp ce cainele mai in varsta poarta coada ridicata, urineaza des si astfel imprastie peste tot propriul miros, cainele tanar dominat, va tine coada intre picioare, iar daca va fi abordat direct, se va lasa mirosit in regiunea perianala, sau se va culca pe spate oferindu-si in semn de supunere gatul pentru a arata ca recunoaste superioritatea congenerului.

Fata de femele, masculii manifesta o atitudine intotdeauna curtenitoare, neatacand o femela si lasandu-se alungat de catre acestea.

Mijloace de Comunicare ale Cainelui

 

Did you like this? Share it:

About the Author

Totul Despre Caine

Totul Despre Caine este un site care va ofera toate informatiile de care aveti nevoie pentru a stii cum sa va cresteti si sa va dresati cainele intr-un mod cat mai corect. De asemenea cainele tau are nevoie ca tu sa il cunosti cat mai bine, iar acest lucru il poti face aprofundand site-ul nostru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *