Orientare si Miscare in Teren a Cainelui

Orientare si Miscare in Teren a Cainelui – Este cunoscut faptul ca unii caini poseda capacitatea de a se orienta foarte usor in teren, putand aparea situatii, singulare este adevarat, in care caini, rataciti cu voia stapanului sau din intamplare, au revenit la casa acestuia parcurgand zeci sau sute de kilometri.

Se pune intrebarea daca, astfel de caini au un simt suplimentar, un simt al orientarii, pe care omul modern nu il poseda, dar care se intalneste si la alte specii, cum ar fi pasarile migratoare, albinele sau porumbeii voiajori.

Un organ specializat pentru orientare nu a putut fi pus in evidenta, fiind insa emise numeroase ipoteze ale unor cercetatori, referitoare la unele insusi cu ajutorul carora cainele se orienteaza in teren.

Orientare si Miscare in Teren a Cainelui

Orientare si Miscare in Teren a Cainelui

Dintre aceste insusiri, banuite a fi folosite de caine in miscarea si orientarea sa in teren, amintim doar cateva, ce par a facilita desfasurarea fenomenului la care ne referim.

Astfel, se pare ca, pentru a se orienta, cainele face apel la o serie de puncte de reper si la capacitatea de a memora topografia locului, directia soarelui si polarizarea luminii, perceperea curentilor atmosferici, inregistrarea curbelor, existenta unor tropisme de diferite naturi (atractie chimica naturala, de exemplu), alte forme de manifestare a inteligentei si memoriei, necunoscute omului.

Primele patru mecanisme ar putea sa aiba un rol in orientare, prin analogia cu speciile pomenite mai sus.

Orientare si Miscare in Teren a Cainelui

 

Did you like this? Share it:

About the Author

Totul Despre Caine

Totul Despre Caine este un site care va ofera toate informatiile de care aveti nevoie pentru a stii cum sa va cresteti si sa va dresati cainele intr-un mod cat mai corect. De asemenea cainele tau are nevoie ca tu sa il cunosti cat mai bine, iar acest lucru il poti face aprofundand site-ul nostru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *