Relatia Stapan – Caine

Relatia Dintre Stapan Si Caine

Relatia Stapan Caine

Daca pornim de la dezideratele prezentate in randurile anterioare si ne multumim sa consideram cainele ca pe un animal ce ocupa un loc fruntas in scara inteligentei animale, fiind situat dupa parerea multor specialisti, pe locul al doilea, dupa maimuta, fara a-i atribui calitati umanizante si vom tine seama de comportamentul natural dictat de instincte, vom reusi sa facem din relatia noastra cu cainele una de sincera si profunda prietenie, bazata pe respectul pe care il datoreaza omul celei mai devotate fiinte ce vietuieste in preajma sa.

Dupa cum am aratat, cainele pastreaza in bagajul de instincte mostenite de la stramosi si modul de viata in colectivitate, toate instinctele care ii domina comportamentul natural, exceptandu-l pe cel agnostic, determinand un mod de viata in grup. Daca in vremurile de demult, acest grup era reprezentat de haita, forma ce mai poate fi intalnita azi doar la anumite rase de caini de vanatoare intretinuti in colectivitati mai mari, in prezent, locul haitei a fost preluat de catre familia care adopta puiul de caine.

Cheia Relatiei Dintre Caine Si Stapan

Relatia Stapan Caine

Cainele se va integra cu usurinta in noul sau camin, cu conditia sa fie asigurate cateva cerinte minime dependente de membrii umani ai grupului. Astfel, de la bun inceput va trebui sa respecte un deziderat de baza: cainele a fost si ramane un animal de haita, obisnuit sa respecte regulile comportamentale impuse de ierarhia stabilita si nicidecum norme de conduita sociala de tip uman, pe care nu are capacitatea de a le intelege.

Cainele Si Stapanul Sau

Relatia Stapan Caine

De aceea cainelui va trebui sa i se dea de inteles ca noul stapan este seful suprem, cel care are puteri discretionare asupra intregului grup din care si cainele face parte. Numai stapanul are discernamant, pentru a nu forma deprinderi proaste cainelui. Cand stapanul administreaza cainelui o corectie pentru o greseala ceilalti membri ai familiei sa se abtina in a interveni. Daca pentru o anumita greseala, considerati ca trebuie aplicata o pedeapsa, nu amanati aplicarea ei pentru ca s-ar putea ca ea sa fie repetata, nefiind inteleasa de caine ca atare. Cainele nu are puterea de a discerne ce este bine si ce este rau din punctul dumneavoastra de vedere. El isi are propriile masuri pentru aceasta si nu coincid fundamental intotdeauna cu cele umane.

La baza relatiei dintre om si caine trebuie sa stea un atasament de nezdruncinat al unuia fata de celalalt. NU CERETI NICIODATA DE LA CAINE MAI MULT DECAT II OFERITI !

Prin atasament se intelege legatura de prietenie, afectiune, dragoste care trebuie sa existe intre stapan si caine. Atasamentul cainelui pentru om s-a format in decursul timpului pentru ca langa om, cainele si-a dobandit mai usor hrana, adapostul si protectia fata de dusmani. Cainele intelege cu usurinta bunavointa omului cand acesta il mangaie, il hraneste sau ii vorbeste pe un ton bland, supunandu-se dorintei stapanului, cautand sa-i fie util.

Atasamentul este o necesitate majora si de neinlaturat in relatia dintre om si caine. Daca nu s-a format, lipsind legatura reciproca dintre cei doi parteneri de convietuire, intreaga coabitare si mai ales armonia acesteia risca sa fie compromisa.

Formarea atasamentului nu necesita in mod normal mai mult de doua zile, daca avem de-a face cu un caine echilibrat din punct de vedere nervos si care nu a fost supus unui tratament inuman inainte de a ajunge in contact cu noul stapan. Mentinerea si intarirea permanenta a atasamentului se impune insa de la sine. Atitudinea si comportarea viitorului stapan fata de caine, la primul contact cu acesta trebuie sa fie plin de bunavointa, dar si de fermitate, orice greseala facuta acum putand avea repercursiuni in viitor.

Chiar si atunci cand va jucati cu cainele sau cand sunteti la plimbare, nu trebuie sa renuntati la pozitia dumneavoastra de stapan, de conducator atotputernic, insistand asupra metodelor neagresive. In timpul jocului sau a dresajului, evitati conflictele cu cainele pentru a nu-i da ocazia sa incerce sa-si impuna propria vointa, moment in care ati fi pus in situatia de a ceda, pierzand pozitia de lider in cuplu, sau de a recurge la metode dure de disciplinare, care a duce la destramarea atasamentului. Cainele trebuie sa vi se supuna neconditionat, dar intotdeauna din dragoste si niciodata de teama.

Relatia Stapan Caine

Did you like this? Share it:

About the Author

Totul Despre Caine

Totul Despre Caine este un site care va ofera toate informatiile de care aveti nevoie pentru a stii cum sa va cresteti si sa va dresati cainele intr-un mod cat mai corect. De asemenea cainele tau are nevoie ca tu sa il cunosti cat mai bine, iar acest lucru il poti face aprofundand site-ul nostru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *